Coaching bij polyamorie of open relaties

Wat is polyamorie?

 

Polyamorie is een vorm van een open relatie. Polyamorie betekent letterlijk meervoudige liefde (poly = veel, amorie = liefde). Bij deze relatievorm wordt er dus liefde gedeeld met meerdere partners. Dit alles gebeurt in volledige openheid en eerlijkheid naar alle betrokkenen. Er is geen sprake van vreemdgaan of een affaire, want alle partners weten van de situatie en stemmen hiermee in.  Wanneer je je niet aan de afspraken houdt, kun je uiteraard wel spreken van vreemdgaan.

 

In de polyamorie zijn verschillende vormen denkbaar. Voorbeelden van polyamorie zijn:

 

♥  Iemand woont alleen en heeft verschillende geliefden die hij/zij af en toe ziet. Deze partners worden wel echt als partners beschouwd.

 

♥  Een echtpaar/stel heeft naast de relatie een of meerdere partners.

 

♥  In een relatie heeft een van beide partners meerdere geliefden en is de ander monogaam (deze vorm heet de monopoly relatie).

 

♥  Mensen wonen met meerdere mensen in een huis, waarbij alle partijen met elkaar een relatie hebben.

 

Wat is een open relatie?

 

Een open relatie is een relatie waarin je met elkaar besluit om niet monogaam te zijn. Je kiest er dus voor om niet seksueel exclusief met maar één partner te zijn. Eigenlijk is elke vorm van relatie waarbij meer dan twee mensen betrokken zijn, en waarbij alles in openheid en eerlijkheid gebeurt, een open relatie. Hoe je dit verder invult en welke afspraken je met elkaar maakt is voor iedereen verschillend. 

 

Voorbeelden van een open relatie zijn:

 

♥ Samen swingen of naar een parenclub gaan

 

♥ Af en toe seks hebben met iemand anders dan je vaste partner

 

♥ Trio's

 

♥ Een minnaar/minnares naast je relatie

 

♥ Polyamorie

 

In een open relatie maak je goede afspraken over wat je wel en niet kan en mag doen met anderen. Als je niet aan deze afspraken houdt, dan kun je alsnog vreemdgaan. 



Podcast 'Waarom stellen de relatie openen'.

In juli 2023 was ik bij Qruun Schram te gast in zijn podcastserie Nieuwe Monogamie.  We bespraken de redenen dat mensen kiezen voor een open relatie, waar je rekening mee moet houden als je daarvoor kiest en waarover je afspraken met elkaar maakt als je de eerste stappen op dit pad neemt. 



Polyamorie/open relatie, wat kom je daarin tegen voor vraagstukken?

 

Polyamorie is relateren voor gevorderden wordt wel eens gezegd. Maar als het werkt is het een manier van relateren die veel ruimte en vrijheid kan bieden.

Toch lopen mensen in polyamoreuze of open relaties regelmatig tegen problemen aan.

               

Misschien herken je in een van onderstaande situaties:

·       

  Je partner wil een open relatie, maar jij twijfelt of wil dit eigenlijk niet.

 

  Jij en je partner hebben andere (seksuele) verlangens en behoeften

 

  In jullie relatie is bij een van jullie of bij jullie beide de behoefte ontstaan om de relatie te openen. Maar hoe doe je dat? En hoe ga je om met de emoties die daarbij een rol spelen. Welke afspraken maak je met elkaar en eventueel nieuwe partners?

 

  Je bent jaloers op de andere geliefde(n) van je partner.

 

Je bent jaloers omdat de ander wel een nieuwe geliefde heeft en jij (nog) niet.

 

  Je hebt last van onzekerheid: ‘ben ik wel goed genoeg’, ‘is de andere partner niet leuker dan ik’, ‘kan ik mijn partner nog genoeg bieden’.

 

  Je worstelt met vragen als ‘krijg ik nog wel genoeg van mijn partner’, ‘ben ik wel een prioriteit’.

 

  Je bent bang voor wat de omgeving van jullie zal denken, maar wil graag met mensen delen wat er in je leven speelt.

 

  Je bent de ‘derde/andere’ partner en krijgt niet (meer) genoeg uit de relatie.

 

Al deze vraagstukken kunnen leiden tot spanningen. En omdat er meer mensen bij betrokken zijn bij polyamorie, zijn er ook meer belangen en gevoelens bij betrokken. Dit kan de relaties aardig ingewikkeld kan maken. Ik begeleid jou/jullie graag in je proces om helderheid te krijgen en beter om te gaan met de situatie.

Mijn begeleiding bij polyamorie en open relaties

 

Of je nu wilt onderzoeken of polyamorie of een open relatie iets voor jullie is, je net de eerste stappen op het pad van polyamorie zet, of al langer een open relatie hebt en tegen strubbelingen aanloopt, ik kan jullie begeleiden bij de vraagstukken die jullie tegenkomen. In een persoonlijk gesprek onderzoeken we jullie behoeften en verlangens en maken we samen een plan voor coaching en begeleiding.

Ik heb jarenlange ervaring in de begeleiding van mensen met een polyamoreuze relatie en ken daardoor de processen en dynamieken goed.

 

Samen onderzoeken we wat er voor jou/jullie nodig is om inzicht te krijgen in de (belemmerende) patronen. Ik maak hierbij gebruik van verschillende coachingstechnieken om te onderzoeken wat er bij jullie speelt. Voorbeelden hiervan zijn systemisch werk (familieopstellingen), het werken met spellen of het aanleren van communicatietechnieken.

 

Samen of individuele coaching

De coaching kan zowel plaatsvinden met alle betrokken partners, twee partners of individueel. Soms is het niet mogelijk of wenselijk om met meerdere partners aan tafel te zitten, of heb je eerst zelf uit te zoeken waar je staat. Dan is het handig om (in eerste instantie) alleen te komen. Maar voor iedere samenstelling waarin jullie willen komen vinden we een passende vorm om te onderzoeken wat in jouw/jullie situatie helderheid geeft.